Doğal Afet Travması Deprem Psikolojisi

Hatırlamak istemediğimiz, korktuğumuz, kayıplar yaşadığımız, günlerce gecelerce tedirgin olarak haberleri izlediğimiz 1999 depreminin ardından yıllar geçse de her birimiz hala aynı acıyla o günü hatırlıyoruz… Yapılan araştırmalar deprem sonrasında genellikle herkesin kaygı ve stres yaşayabileceğini, depresyon, panik atak, uyku sorunları, motivasyon kaybı ve takıntılı düşüncelere sahip olabileceğini gösteriyor. Liv Hospital’dan Klinik Psikolog Selenay Yücel Keleş, depremin çocuklar üzerindeki etkilerini anlatırken ebevynlere de tavsiyelerde bulundu.

Psikolojik etkileri ve etkilenme düzeyi bireyden bireye değişiklik gösterebilir
 Doğal afet travması olarak deprem; birey için dünyanın güvenilir olduğuna dair inançlarına set vuran, bireyin ruhsal dengesini bozabilen olumsuz bir deneyimdir. Depremin ruh sağlığı üzerinde kısa ve uzun vadeli etkilerinin olduğu bilinmektedir. 

Depremin psikolojik etkileri ve etkilenme düzeyi bireyden bireye değişiklik gösterebilir. Yapılan araştırmalar deprem sonrasında genellikle herkesin kaygı ve stres yaşayabildiklerini, depresyon, panik atak, uyku sorunları, motivasyon kaybı ve takıntılı düşüncelere sahip olabileceklerini göstermiştir. 

Depremin çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri

Ebeveynlere öneriler

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı